slogan-en slogan-ru slogan-ua

Багато хто помилково вважає, що слово “антипасто” означає “перед пастою”, яка є фавориткою традиційної італійської кухні. Насправді ж …

“Антипасто”, (італ. Аntipasto, мн. Аntipasti), буквально означає “перед їжею”, тобто перед основною стравою.

антипасто_2

Традиція подавати антипасті на початку трапези походить ще з римських часів епохи Відродження, коли ватиканський бібліотекар Бартоломео Саккі видав свою працю «Про щиру радість і гарне самопочуття», в якій рекомендував римлянам, усупереч тогочасній традиції, починати будь-який прийом їжі з фруктів. Результатом його кулінарних пошуків став деякий компромісний, але розкішний, у дусі епохи Відродження, варіант антипасто: прошуто з динею, інжиром чи персиком. За його ідеєю, саме такі закуски мали б пробуджувати апетит римлян до основної страви.

антипасто_1

Отож, антипасті – це закуски, але які! Пряні, ароматні, яскраві, різноманітні, але, разом з тим, прості у виконанні, приготовані з типових італійських м’ясних та морепродуктів, а також овочів. Антипасто переважно викладають на блюдо, створюючи композицію, гармонійну не тільки за смаком, але й за зовнішнім виглядом. Це можуть бути копченості, оливки, запечені чи підсмажені на грилі овочі, пряні трави, сири, морепродукти, шматочки свіжих овочів. До антипасті подають різноманітні сорти хліба, оливкову олію високої якості, бальзамічний чи винний оцет.

Деякі страви антипасто мають окремі назви та можуть вживатись як окрема закуска, наприклад капрезе чи брускета.

антипасто_3

В кожному регіоні Італії асортимент антипасті різний, в залежності від його географії – чи це гори, чи побережжя чи рівнина – та місцевих продуктів. Так на півночі, особливо у П’ємонті, подають цілу вереницю блюд антипасто, а класичним варіантом в Тоскані є обжарений хліб з паштетом з курячої печінки та шматочками салямі, приправлені фенхелем. В південній Італії антипасті скромніше – шинка, овочі та оливки. А найкращим доповненням до антипасті італійці вважають чарочку традиційної виноградної горілки граппи або келих хорошого вина.

В ресторані традиційної італійської кухні Osteria Italiana, що у VODA day&night club, ми дбайливо зібрали салати та закуски з різних регіонів Італії, щоб задовільнити різні та найвибагливіші смаки наших Гостей.

Категорія Блог
02/09/2016 | К-сть переглядів: 7,615