У християнському світі розпочався Великий піст. Метою даного посту є повноцінна духовна та фізична підготовка до святкування світлого дня – Воскресіння Христового.
Щороку все більше людей намагаються дотримуватись саме цього найдовшого в році посту. Стриманість, розважливість та послідовність мають стати основними звичками людини, а ці якості чудово виробляються саме під час Великого посту. Особлива строгість потрібна в перший та Страстний тижні. Під час Великого посту з меню повністю виключається вживання м’ясного, яєць, молочних продуктів, вина. Риба дозволяється тільки на Благовіщення та Вербницю. У Лазареву суботу можна вживати рибну ікру. У Страсну п’ятницю не споживають їжі до винесення плащаниці. Певне послаблення чи й повне скасування тілесного посту дозволяється тим, для кого це може стати шкідливим – вагітним, матерям, що годують, хворим, військовим та людям, які займаються важкою фізичною працею.
Проте тілесний піст – це тільки частина посту. Найголовніше – постування духовне: треба пробачити своїм винуватцям та щиро попросити пробачення в тих, кому завинили.
Так як же ж і чим тоді харчуватись протягом довготривалого 48-денного періоду?
Насправді пісна їжа надзвичайно корисна та багата на макро- та мікроелементи, клітковину, мінерали, залізо та ін. Якщо підключити фантазію, то пісні страви можуть стати справжнім відкриттям, а отже не прийдеться постійно думати про всіляку смакоту та відчувати психологічний та фізичний дискомфорт. Намагайтесь харчуватись невеликими порціями, але часто. Щодня включайте до раціону злаки, свіжі овочі та фрукти та сухофрукти, мед, бобові, гриби та горіхи.
Коли ви вже прийняли рішення дотримуватись посту, але не вірите, що окрім сухої гречки та картоплі можна урізноманітнити своє меню в цей період – запрошуємо до наших ресторанів – ми переконаємо вас, що пісне буває надзвичайно смачним, оригінальним та багатогранним за своїми смаковими якостями.